Recenzija: Becoming – Michelle Obama

Ukoliko niste sigurni zbog čega je Michelle Obama najomiljenija Prva dama Sjedinjenih Američkih Država, čitanje ove knjige će vam otkloniti sve nejasnoće. Ova divno napisana autobiografija je objavljena u novembru 2018. godine, skoro godinu dana nakon završetka službe Baracka i Michelle u Bijeloj kući koja im je 8 godina bila dom. Knjiga je podijeljena u tri dijela u kojima nam autorica govori o različitim životnim fazama:

  1. Becoming Me
  2. Becoming Us
  3. Becoming More

Becoming Me

U prvom dijelu knjige se upoznajemo sa djevojčicom Michelle LaVaughn Robinson koja živi u čikaškom naselju South Side sa svojim roditeljima i bratom. Porodica je živjela u malom stanu na drugom spratu kuće njene tete Robbie. Već na samom početku možemo vidjeti ljubav koja je protkana kroz svaki dio odrastanja djece Robinson, odgoj u kojem se uče samouvjerenost, hrabrost i vjera da je sve moguće. U prvom dijelu knjige Michelle otkriva da je tokom srednjoškolskog obrazovanja imala sumnju u sebe – da li je dovoljno dobra?

“My worries about high school, if they were to be cataloged, can mostly be filed under one general heading: Am I good enough?”  (str. 55)

― Michelle Obama, Becoming

Zamislite kako bi moglo uticati na osobu koja već ima sumnje u sebe kada savjetnik za odabir koledža kaže da ona nije “materijal” za Princeton na koji je silno željela ići? Mnogi bi odustali, izabrali neku drugu opciju, dodatno se razočarali ili povukli u sebe. Međutim, ne i Michelle, ona ne samo da je završila Princeton, nego i Harvard.

I'm not sure,” she said, giving me a perfunctory, patronizing smile, “that youre Princeton material.” (str. 66)

― Michelle Obama, Becoming

Kada sam pročitala taj dio knjige, momentalno sam pomislila da je imala veliku sreću što je odrastala u porodici koja je nije učinila da je njene sumnje i strahovi spriječe u ostvarenju svojih snova, već su joj bili neiscrpna podrška i motivacija. Vjerujem da su oni i razlog zbog kojeg je došla do toga gdje jeste i da bi bila situacija sasvim drugačija da nije imala podršku porodice.

Nakon završenog Princetona i Harvarda, Michelle se zaposlila u vodećoj advokatskoj kancelariji u Chicagu gdje je bila mentorica mladom stažisti Baracku Obami – čovjeku čudnog imena i iznenađujuće ugodnog glasa (kako je ona u knjizi i navela). Kasnio je na dan njihovog upoznavanja, ali njihova dugogodišnja ljubav i posvećenost pokazuju da je ipak došao u pravo vrijeme. 🙂

Becoming Us

Drugi dio knjige je posvećen odnosnu između Michelle i Baracka, razvoju njihovih karijera i dešavanjima iz tog perioda.

“One, I feel very confused about where I want my life to go. What kind of person do I want to be? How do I want to contribute to the world?

Two, I am getting very serious in my relationship with Barack and I feel that I need to get a better handle on myself.” (str. 132)

― Michelle Obama, Becoming

Ovaj citat je zapravo tekst iz njenog dnevnika koji je počela pisati nedugo nakon što je upoznala Baracka. Jedno je bilo sigurno – Michelle je bila istinski zaljubljena u svog momka koji joj je postao muž nakon dvije godine veze, ali je mrzila svoj posao. Osjećala se prazno i nezadovoljno, najviše jer je propustila znakove koji joj to pokazuju zbog velike želje za uspjehom i posvećenosti rezultatima.

Barack je imao svoje snove i ciljeve koje su nadmašili njene, zbog čega se osjećala zbunjeno i izgubljeno. U kratkom razmaku je izgubila najbolju prijateljicu s koledža koja je preminula od posljedica raka i oca koji je imao srčani udar, što je navelo da preispituje smisao života i napravi veliki zaokret u svojoj karijeri. Donijela je odluku, dala otkaz na poslu i počela raditi u državnoj službi za duplo manju platu, ali je osjećala da daje doprinos zajednici i bila je zadovoljnija nego ikada ranije.

Nakon borbe sa začečem i bračnim savjetovanjem, par je dobio predivnu djevojčicu rođenu 1998. godine, Maliu Ann Obama, a tri godine nakon toga, svijet je poželio dobrodošlicu i Natashi. Michelle nam piše o svojim razmišljanjima o prilagođavanju bračnoj stvarnosti, odgajanju djece, Barackovim brojnim odsustvima zbog građenja političke karijere i mnogim izazovima s kojima su se susreli, a najveći od njih je bila njegova kandidatura za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

“Barack was a black man in America, after all. I didn’t really think he could win.” (str. 226)

― Michelle Obama, Becoming

Zanimljivo je pročitati da ona uopće nije ni željela da se njen suprug kandiduje za predsjednika, a nakon što je on tražio i priželjkivao njenu dozvolu, odlučila je pristati jer u dubini duše nije vjerovala da on to može – ne zbog njega samog, nego zbog države u kojoj se nalaze. Barack je ipak pobijedio na predsjedničkim izborima 2008. godine, a za njegovu pobjedu je velikim dijelom zaslužna i njegova velika podrška – Michelle. Svijet se zaljubio u porodicu Obama i zahvaljujući tome, 4 godine kasnije je ponovio kandidaturu i odnio pobjedu.

Becoming more

“There is no handbook for incoming first ladies of the United States. It's not technically a job, nor is it an official government title. It comes with no salary and no spelled-out set of obligations. It's a strange kind of sidecar to the presidency, a seat that by the time I came to it had already been occupied by more than forty-three different women, each of whom had done it in her own way.” (str. 283)

― Michelle Obama, Becoming

Michelle nije ni na sekundu pomislila da će imati glamuroznu ulogu kao Prva dama. Sebi je ponavljala istu rečenicu kao mnogo puta ranije tokom odrastanja, samo što je ovaj put imala odgovor na pitanje.

“Am I good enough? Yes I am.”

― Michelle Obama, Becoming

Jasno i glasno je izražavala svoja mišljenja i stanove, pokrenula mnogobrojne projekte koji su aktivni i dan danas. Zasadila je vrt i pokrenula inicijative za zdraviju ishranu djece širom države, kreirala pograme za širenje svijesti o važnosti obrazovanja, učinila živote boljim vojnim porodicama. Za sve navedeno je koristila medije kako bi ostvarila veći efekat, a mediji su vrlo rado učestvovali u tome.

Osim projekata na kojima je radila, u ovom dijelu knjige ćete saznati o pojedinostima Bijele kuće i životu u njoj. Kako je biti majka, supruga i Prva dama u isto vrijeme, živjeti u najpopularnijoj kući u državi i biti u centru pozornosti? Detalje ćete otkriti sami čitajući knjigu. 🙂

“There’s a power in allowing yourself to be known and heard, in owning your unique story, in using your authentic voice. And there’s a grace in being willing to know and hear others. This, for me, is how we become.”

― Michelle Obama, Becoming

Još nekoliko interesantnih zapažanja…

  • Da li ste znali da je Barack Obama, prvi afroamerički predsjednik bio druga godina Harvarda kada je imao 28 godina i nije se još ni bavio politikom? Mene je ta činjenica fascinirala obzirom da se približavam tim godinama i da sam u čestim razgovorima sa prijateljicama primijetila da mnoge osjećamo isto – kao da nismo više tako mlade i da je naš životni put već određen.
  • Predsjednik države plaća namirnice iz svog vlastitog džepa. Smještaj, režije i usluge osoblja su plaćene, ali Michelle i Barack su sami plaćali ostale životne troškove. Predsjednik je jednom spomenuo da voli egzotično voće i to se našlo na svakodnevnom jeloviku. Tek prilikom evidentiranja računa su vidjeli da su neke od tih namirnica dostavljane avionom iz inostranstva i da im je cijena ne baš tako mala.
  • Zbog posla, Michelle nije uspjela posjetiti najbolju prijateljicu s koledža kada je otkrila da ima rak jer je boravila u drugoj državi. Posjetila je tek posljednji dan njenog života. Suzanne je imala samo 25 godina i oduvijek je živjela punim plućima. Michelle joj je često savjetovala da se smiri, da donese drugačije odluke, ali tog dana, bilo joj je drago što je nikada nije poslušala i što je živjela onako kako Michelle nikada nije. Nakon Suzannine smrti, Michelle je donijela radnikalne odluke i odlučila pronaći sreću i radost koju već dugo nije osjećala. Ne želim ni zamisliti kako se osjećala u tom periodu.

Dragi čitaoci, upravo svi svjedočimo da se način života ljudi na cijeloj planeti može izmjeniti u vrlo kratkom periodu. Ono na što smo smo svi navikli više nije dostupno i ne znamo kada će biti. Dok smo u karanteni, izolaciji ili samoizolaciji preispitajmo način života koji smo do sada živjeli. Da li smo zanemarili važne stvari zbog onih nevažnih? Da li posvećujemo dovoljno pažnje i ljubavi ljudima koje istinski volimo. Da li posvećujemo dovoljno pažnje sebi i da li sebe volimo? Nikada nije kasno da počnemo život ispočetka, okrenemo stranicu, napišemo novo poglavlje ili spalimo knjigu koju pišemo i napišemo potpuno novu. Kada izađemo iz karantene, izolacije i samoizolacije, kako ćemo živjeti?

Ovim završavam svoju prvu recenziju knjige. Budite mi dobro i zdravo.

Knjigu Becoming možete kupiti na Amazonu: LINK

Cijena knjige u tvrdom uvezu iznosi 19,87 dolara sa poštarinom za Bosnu i Hercegovinu. Cijena Kindle verzije knjige iznosi 11,30 dolara (možete je preuzeti odmah i čitati na Vašem laptopu, računaru ili mobitelu). Sredinom prošle godine knjiga je prevedena na Hrvatski, ali je nisam uspjela pronaći nigdje u Sarajevu. Čitaoci iz Hrvatske mogu knjigu kupiti u knjižari Planetopija ili na web stranici: LINK po cijeni od 126,00 kuna.

Imate pitanje, sugestiju ili komentar: pište mi na: merima@unekomdrugomzivotu.

One thought on “Recenzija: Becoming – Michelle Obama

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.