Ono što sasvim sigurno znam – Oprah Winfrey

Moram priznati, nisam često gledala The Oprah Winfrey Show, vjerovatno jer je posljednja epizoda bila nekoliko mjeseci poslije mog osamnaestog rođendana – a mene su u tim godinama zanimale druge emisije i druge teme. Međutim, to me definitivno nije spriječilo da saznam više o toj uspješnoj ženi i odlučim da li mi se njena priča dopada ili ne.

Osim što je nekoliko decenija stvarala historiju svojom legendarnom emisijom, pokrenula je svoju televizijsku mrežu i časopis O. Sve što je u životu doživjela je nastojala prenijeti čitaocima u kolumni pod nazivom: “Ono što sasvim sigurno znam.” U istoimenoj knjizi su predstavljene njene misli, mudrosti i otkrića do kojih je dolazila tokom svog života.

Oprah je mnogo napredovala u svom životu, i ne mislim samo u profesionalnom smislu. Naučila je maksimalno uživati u svakom trenutku, iskoristiti svaki dan za postizanje poptunog zadovoljstva i osjećaja sreće,

“Ozbiljno shvatam sve ono što mi pruža zadovoljstvo. Kad radim, vrijedno radim; kad se odmaram, odmaram se sa uživanjem. Vjerujem u jin i jang života. Nije potrebno mnogo da bih bila sretna jer mi ono što radim najvećim dijelom donosi radost.”

Ono što sasvim sigurno znam – Oprah Winfrey, str. 11

Cijeli život je željela da bude voljena, imala je strah da li će se dopasti ljudima ili neće. U jednom periodu svog života je odlučila da više neće živjeti tako, da mora biti svjesna da zaslužuje ljubav i prije svega, pružiti je sama sebi.

“Da, zaslužili ste tu ljubav, ali na vama je izbor da li ćete je podariti sami sebi i krenuti naprijed. Prestanite da čekate da vam muž kaže: “Cijenim te”, da vam djeca kažu kako ste divna majka, da vas neki muškarac odvede za ruku i oženi se vama, ili da vas najbolja drugarica uvjeri da ste dobri, lijepi, vrijedni… Pogledajte unutra – ljubav počinje od vas.”

Ono što sasvim sigurno znam – Oprah Winfrey, str. 46

Svako je sposoban dostići svoj maksimalni potencijal ako se oslobodi okova društva i njihovog mišljenja o tome za šta smo sposobni, a za šta nismo.

“Dostizanje sopstvenog potencijala nije samo ideja. To je krajnji cilj. Čuda za koja smo sposobni nemaju nikakve veze s ljudskim mjerama, sa spiskovima o tome šta je moderno, a šta nije, ko je popularan, a ko je stara vijest. Pričam o pravoj stvari: čiji si život dirnuo? Koga si volio i ko ti je uzvratio ljubav”

Ono što sasvim sigurno znam – Oprah Winfrey, str. 165

Šta Oprah sasvim sigurno zna?

“Ono što sasvim sigurno znam jeste da sve što mislim, sve što govorim, sve što radim – to će mi se i vratiti. Isto važi i za tebe.”

Ono što sasvim sigurno znam – Oprah Winfrey, str. 167

Dok sam čitala knjigu imala sam osjećaj da čitam časopis – što nije ni čudno obzirom da je skup članaka predstavljen u knjizi. Nije me nešto naročito fascinirala u smislu da sam zbog nje druga osoba, ali lijepa je za pročitati u nekoj opuštenoj varijanti.

Izdavač knjige je Publik praktikum, možete je kupiti na stranici Harmonija knjige: LINK

Do narednog čitanja. 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.