Recenzija: Ženski razgovori – Dušan Radović

Ženske razgovore sam prvi put čitala 2011. godine kada sam se pripremala za prijemni ispit na Akademiji scenskih umjetnosti. Na kraju ipak nisam izabrala monologe iz knjige Dušana Radovića, ali su mi se veoma dopali.

Kada sam prvi put čitala knjigu, nisam dublje shvatala značenje napisanih riječi, knjiga mi je bila smiješna. Prije nekoliko mjeseci sam je kupila i ponovo pročitala… sada su mi monolozi osim što su bili smiješni, bili žalosni. Koliko se samo životi žena promijene kada se udaju… Koliko svoj način života prilagode njegovom…koliko strahuju da li će ih muž prevariti, da li će otići… ja to stvarno ne mogu shvatiti. Nadam se da nikad ni neću!

Knjiga Ženski razgovori predstavlja zbirku duhovitih priča iz ugla različitih žena (i muškaraca) o ljubavi, sreći i zajedničkom životu. Autor posmatrajući muški svijet iz ženske perspektive, kroz humor i gorčinu analizira svakodnevni život mnogih bračnih parova. U nastavku navodim nekoliko interesantnih citata iz različitih priča:

O mjerama predostožnosti:

“Ako mene pitate, ja sam za opreznost, za preventivu. Sa muževima se nikad ne zna…. žena mora svakog trenutka da bude spremna na sve. Za svaki slučaj! Zato ja stalno držim u predsoblju spakovan kofer sa mojim stvarima. Ono što mi je najpotrebnije, to držim u koferu. I moj muž to zna. Ako se nešto dogodi, ako me izda ili iznevjeri ja uzimam kofer i odlazim. S vremena na vrijeme promijenim stvari u koferu, operem ih, ispeglam, provjetrim – pa opet u kofer!”

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 16

O revanšu

“Bože moj… Moj muž zna da sam ja uvijek u stanju da mu se revanširam. Dvostruko i trostruko, pa nek’ izvoli. Ako on da gol, ja odmah izjednačim. Jednom sam mu priredila jednu takvu stvar i sad mu više ne pada na pamet da nešto pokušava. Ja mu ne branim. Ja mu to otvoreno kažem: izvoli, slobodan si! Ali znaj da te čeka revanš!”

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 19

O uslovu za sretan brak

“Molim vas, možda se nećete složiti… ali za mene prvi uslov za sretan brak je da žena ne voli svog muža. Prvo to! Zna se kad se vodi ljubav: u školi, u mladosti, dok je žena još devojka. I to je ljubav! To je lijepo i to svaka žena treba da prođe: dvije, tri ljubavi, malo flerta, igranke i to… Ali brak, izvinite! Mnoge žene griješe što miješaju brak i ljubav. To su dvije stvari. To ja nikad ne bih miješala, ljubav je ljubav, a brak je brak. Ako neka žena traži ljubav neka slobodno bude sigurna da je u braku neće naći. To sigurno!”

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 22

O kiksevima

“Prvo, da sam ja muškarac, meni nikad ne bi mogao da se desi takav kiks. Izvinite, zaboraviti karte u džepu, to je čist kiks! I, da sam ja muškarac, bio bih bar toliko fer da ne pravim takve kikseve. Ima muževa koji o tome vode računa i kojima se takav kiks ne može dogoditi. “

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 31

O ludovanju

“Molim vas, sjetite se! Kad smo najviše ludovale za muškarcima? Kad smo imale po 16 i 18 godina! I šta to znači? To znači onda kad još ništa nismo znale! U tome je stvar! 

Žene su žrtve ljubavi iz čistog neznanja! Tako je to! O muškarcima najljepše misle one devojke i žene koje koje ih ne poznaju! Koje nisu imale sa njima nikakva posla!”

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 36

O zdravom razumu

“Jao, ja se samo pitam – da li oni zaslužuju ovoliku našu pažnju i brigu? Nekad pomislim da mi žene nismo normalne, časna riječ! Prvo poludimo dok ih ne nađemo… pa kad ih nađemo, onda nas čeka još jedno ludilo: kako da ih sačuvamo? Eto… I u tome prođe cijeli naš život! Grozno!”

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 144

O povratku

Ja ne mogu tako… Pitala sam ga lijepo da mi objasni zašto me ostavlja? I on nije umio da mi objasni. E pa, molim, u redu… Samo nemoj više da se vraćaš i da nešto izvodiš… To ne dolazi u obzir! I sad, kad sam ja našla drugog, on sad nešto pokušava… kao, da l’ bi mogao da se vrati! E, pa izvini, to nije način! To nije fer s tvoje strane, ni prema meni, ni prema tom čovjeku! To se njega ne tiče! On ima svoj cilj. Sviđam mu se i sigurno nije lud da me ispusti.”

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 182

Da danas biram monolog za prijemni iz ove knjige, vjerovatno bih izabrala ovu priču:

Svakog dana, odlaze zauvijek

Ah, ta njihova ostavljanja…! Bože moj, kako je to dirljivo, KAKO JE TO DIRLJIVO! Prvo vas dugo ucjenjuju, godinama vam prijete kako će vas ostaviti! Zauvijek! Bez povratka! Nikad više!

Ne dozvoljavaju vam čak ni da ih molite! Ne, oni će jednom zaista otići, i to zauvijek! Pa pamet u glavu, ako ne želite da vam stigne ta kazna i nesreća.

Ali, prije nego što ZAUVIJEK odu… oni odlaze po jednom… svakog dana.

Zbog vrele supe! Zbog neispeglanih pantalona… Zbog djece koja plaču…ONI ĆE POLUDJETI U TOJ KUĆI!

Uvijek zbog nečega! I da ne bi poludjeli – ustaju, oblače se treskaju vratima i odlaze. Zatim se još jednom vrate da vas uvrijede, i još jednom, i još jače, tresnu vratima.

Da, zatim se kasno vrate, prespavaju i to ih prođe. Pa ih negdje predvečer opet uhvati… ONI ĆE POLUDJETI – SHVATITE – ONI ĆE POLUDJETI – jer ste presolili jelo, jer nema šibica u kući, jer ne može da nađe dugmad za košulju… i opet odlazi, opet treska vratima i prijeti da će jednom zauvijek otići!

Pa dobro – dosta nam je tih prijetnji i obećanja – NEK’ ODU VEĆ JEDNOM! Zauvijek! Zauvijek! Nek’ odu, neka nas već jednom ostave na miru! Umorne smo već od toga. Nemojte vikati, nemojte prijetiti, nemojte treskati vratima… IDITE! Ostavite nas već jednom! Da i to vidimo! Možda ćemo preživjeti, šta znate? Nemojte imati sažaljenja! Ostavite nas – ZAUVIJEK – pa kako nam bude!

Ženski razgovori – Dušan Radović, str. 168

Suma sumarum, nisam nešto naročito oduševljena, ali interesantna knjiga za pročitati. Jedna prijateljica mi je rekla “piši recenzije na način na koji si napisala knjigu Becoming, Michelle Obama (LINK) – ta joj se najviše svidjela. Da bi se to desilo, knjiga me zaista mora oduševiti kao ta, do sada se to oduševljenje nije ponovilo. Nadam se da će uskoro (imam neke super knjige na listi koje će uskoro doći na red). 🙂

Izdavač knjige je Laguna, a možete je kupiti na njihovom web shopu: LINK.

Do narednog čitanja 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.