Prag – grad mojih snova

Prag me iznenadio. Oduševio. Osvojio. Fascinirao. Totalno sam se zaljubila u taj grad, sasvim neočekivano, kako to inače i bude. Prije tačno 2 godine, moje prijateljice i ja smo po prvi put posjetile Prag (toplo preporučujem početak maja za posjetu Pragu jer je u to vrijeme grad pun cvijeća, behara, a u zraku miriše proljeće).

Putovale samo sa Studentskim pohodima (agencija za studente i mlade ljude koja omogućava putovanja po veoma pristupačnim cijenama). Nakon duge vožnje autobusom, stigle smo na odredište. Odmah smo počele sa istraživanjem.

Karlov most i Kuća koja pleše

U samom centru grada se nalaze dvije atraktivne lokacije – Karlov most i Kuća koja pleše. Zanimljivi naziv ovog drugog je poistekao iz samog dizajna koji podsjeća na par koji pleše. Trenutno služi kao poslovna zgrada i u njoj se nalazi nekoliko multinacionalnih kompanija. A baš bi bilo dobro da je cijela zgrada plesni studio, zar ne? 😀

Karlova ulica

Negdje sam pročitala uzrečicu: “Ko nije prošetao Karlovom ulicom i Karlovim mostom – taj nije bio u Pragu!” Kada pređete preko Karlovog mosta doći ćete u Karlovu ulicu punu turističkih atrakcija. Meni se lično najviše svidjela atrakcija zvana TRDELNIK – najpopularnija poslastica u Pragu (da, toliko volim slatko). Trdelnik nije svugdje isti, predlažem Good Food, mi smo bile oduševljene – najbolje je da vam prvi okus te poslastice bude onaj najbolji. 🙂 Ulica je puna ljudi (svakako ne sada u periodu korone), puna neke pozitivne atmosfere. Baš mi se svidjela – a možda je i do trdelnika.

Petrino brdo i Petrin toranj

Omiljeno izletište stanovnika Praga je definitivno Petrino brdo (tako smo čule). Na samom vrhu brda se nalazi Petrin toranj koja je replika Ajfelovog tornja (kojom baš i nisam bila oduševljena, ne bih nikada namjenski otišla zbog tornja – ali zbog brda definitivno da). Sa ovog vidikovca se pruža nevjerovatan pogled na Prag. Pješke smo se spuštale i usput nailazile na još krasnih lokacija koje vrijede pažnje.

Muzej Franza Kafke

Vjerovatno ste i vi u srednjoj školi čitali barem Proces, ako ne i druga Kafkina djela. Volim obilaziti muzeje, a radovala sam se posjetiti i ovaj. Interesantno je spomenuti da se muzej zapravo nalazi u kući u kojoj se Kafka rodio i provodio svoje dane kao mlad momak. U muzeju su prikazani njegovi rukopisi, crteži, ali i kroz razne natpise o njegovom životu možemo steći bolji uvid ko je zapravio bio Franz Kafka, ne samo kao pisac, nego kao čovjek. Dugo smo lutale muzejom, iščitavale svaki natpis i gledale svaki dio, a kada smo izašle iz muzeja spustile smo se ispod kuće u kojoj se muzej nalazi i došli do mjesta na kojem se pruža divan pogled prema Karlovom mostu.

Krstarenje Vltavom

Ne znam da li sam bila i u jednom gradu u kojem ima opcija krstarenja, a da to nisam iskoristila. Naravno, svaki put zaboravim da se trebam dobro utopliti, tako da se svaki put i dobro smrznem. Ni ovaj put nije bila iznimka. 😀 Prag je jednako divan i danju i noću. Preporučujem svima da odu na krstarenje i dožive drugačiju perspektivu grada.

Zid Johna Lennona

John Lennon je osnivač Beatlesa – mogu slobodno reći najpopularnije grupe svih vremena (ali eto, neka bude: jedne od najpopularnijih…) Upucan je ispred svoje zgrade kada se vraćao kući sa suprugom Yoko Ono. Ironija je što je njega upucao čovjek kojem je ranije tog dana dao autogram. Čak je i zabilježena ta slika, a njegov ubica i dan danas služi kaznu.

Tokom 1980-ih i 90-ih godina, postao je simbol za češke protestante koji su se borili protiv vlade. Pisali su na ovaj zid stihove njegovih pjesama i druge političke slogane koje je policija redovno farbala kako bi prikrila natpise. Uprkos mnogim premazima boje, nikada ga nisu uspjeli održati čistim, tako da je zid postao političko središte mladih pobunjenika. I dan danas je pun natpisa i predstavlja podsjetnik na prošlost.

Muzej optičkih iluzija

Nisam imala spisak lokacija za posjetiti – složila sam se sa svim što su moje drugarice predložile iz prostog razloga jer je svaki dio Praga toliko divan da mi je bilo svejedno gdje ćemo. Međutim, vozeći se tramvajem od hotela do grada nekoliko puta, zapazila sam Muzej optičkih iluzija u kojem nikada nisam bila. Ne mislim naravno samo na Prag, već općenito – do tog dana nisam bila ni u jednom muzeju optičkih iluzija. Bilo nam je predobro, preinteresantno i svakom bih preporučila posjetiti. Dance Room mi je najdraži dio i da nismo morale ići, mogla bih tu ostati danima.

Katedrala Svetog Vida

Predivno arhitektonsko izdanje katedrale je privuklo našu pažnju dok smo se vraćale s neke skroz desete lokacije. Vjerovatno bi vam arhitekti mogli napisati više informacija o zdanju, ali ja vam mogu reći da je predivno građena. Primjer je gotičke arhitekture i najvažnija i najveća crkva u Češkoj.

Muzej voštanih figura Madame Tusauds

Madame Tussauds je svjetski poznati brend i najpopularniji muzej voštanih figura. Muzej istoimenog brenda u Pragu nije baš najbolje ocijenjen na TripAdvisoru, ali mi smo otišle bez obzira na to. Bilo je odličnih figura, ali i onih koje ne liče na likove koje bi trebale predstavljati. Nama je bilo dobro, popila sam kafu s Clooneyem i to je dovoljno (naravno, nit ja pijem kafu, niti je to stvarno Clooney). Na slici možete vidjeti repliku John Travolte.

Izgubite se lutajući

Na jednu od najljepših lokacija smo došle sasvim slučajno. Ušle u tramvaj, izašle na nepoznatoj stanici, ušle u autobus, izašle na nepoznatoj stanici. Možda bi to nekome bilo prerizično, ali ja zaista volim spontanost u putovanjima. Kada se prisjetim svih gradova koje sam obišla do sad, zaključujem da su mi u sjećanju ostala najljepša putovanja kada nisam imala striktno određen plan “Šta posjetiti”. Najbolje je u svakom danu ostaviti dovoljn prostora da spontano možemo naići na neke super destinacije ili da istražimo pravi duh grada. Naravno, ovaj put smo imale sreće, došle smo u jedan divan park, a nakon toga i do ove lokacije s koje se pruža fenomenalan pogled na Katedralu Sv. Vida.

Zaključak

Kada se “smiri” situacija oko korone, Prag će mi definitivno biti jedna od prvih destinacija za posjetiti ponovo. Taj grad je toliko divan da je nemoguće ne naići na atrakcije i divne parkove, čak iako vam nisu na listi. U mnogim dijelovima grada se nalazi zelenilo, predivni parkovi puni cvijeća i klupa za odmaranje. Zaista nisam očekivala da će mi putovanje u Prag ostati u sjećanju kao najljepše putovanje – nisam imala takvu percepciju grada, ali istinski volim kada se pozitivno iznenadim. 🙂

Ako i vi planirate gdje biste mogli ići kada se granice otvore, predlažem da uvrstite Prag na vrh vaše liste.

Do narednog čitanja…. 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.