Recenzija: Biser koji je slomio školjku – Nadija Hašimi

Možete li zamisliti kako bi izgledao vaš život da niste imali mogućnost školovanja? Da ste odrastali u vremenu i društvu u kojem je školovanje bilo namijenjeno samo muškarcima? Kada sam napisala: “u vremenu u kojem je školovanje bilo namijenjeno samo muškarcima” – na koju godinu ste pomislili?

Pretpostavljam da niko od vas nije pomislio na 2007. godinu. Radnja ove knjige je smještena u Kabulu baš te godine i prati priču djevojčice Rahime koja živi sa roditeljima i 5 sestara. One mogu u školu ići samo ponekad, a poželjno je da iz kuće ne izlaze nikako. Njihova porodica ima jedan ogromni problem koji im svima stvara poteškoće – roditelji nemaju sina, a Rahima i njene sestre nemaju brata. Ko će sada ići po kupovinu namirnica? Ko će ići u školu i biti ponos porodice? Sigurno ne Rahima i njene sestre.

Koliko je interesantna Rahimina priča, toliko je interesantna i uporedna priča Šekibe, njene pranane/prabake koja je poslužila kao inspiracija i rješenje problema porodice. Odlučili su Rahimu preimenovati u Rahim i naučiti da se oblači i ponaša kao muškarac, kao što je to nekada davno uradila Šekiba. Iako su razdvojene čitavim stoljećem, imaju slične sudbine. Na kraju krajeva, šta fali, nije prva ni jedna da mora prolaziti kroz to, mislili su njeni roditelji. Čak i dječaci koje su nju i njene sestre vukli za pletenice, sada posmatraju Rahima kao sebi ravnoga i s njim zajedno igraju fudbal i druge igre. Rahima je postala Rahim. Svi su to prihvatili, pa i ona sama.

Šta se desi kada dođe vrijeme za udaju njenih sestara, pa i nje? Kako će Rahim ponovo postati Rahima i da li je to uopće izvodivo, nakon toliko godina života koji se kosi s onim kako bi trebale živjeti djevojčice? Budućnost je neizvjesna, odluke donosi jedna osoba – glava porodice, a ko drugi nego otac, naravno, sam, ne konsultujući svoju suprugu i kćerke. Ko će odlučivati za koga će se one udati i kako će živjeti? Pa neće valjda one, smiješno i za pomisliti! Naravno, on treba da odluči, međutim, neće donijeti odluku sam, naravno da će konsultovati svoju majku. Baš divno! Pratimo priču i Rahime i Šekibe, njihove udaje, udaje sestara, bračni život, život njih kao majki… Kako će one to sve preživjeti (i da li će?)

”Uskoro će biti promjene, sasvim sigurno. Strahujem da mi je trenutno sve izmaklo iz ruku. Vidjećemo kakav nam nasib, kakvu nam sudbinu Bog sprema. Tvoj otac postupa prenagljeno, a pogotovu ne pomaže što mu tvoja nana svašta šapće na uho… Muškarci su nepredvidiva bića, samo Bog zna šta će raditi.”

Nadija Hašimi – Biser koji je slomio školjku – str. 121

Bilo mi je veoma teško čitati ovu knjigu. Toliko je dobra da bi je svaka osoba trebala pročitati, nevezano na spol i godine. Šta su sve žene prolazile u prošlosti – i to ne baš tako dalekoj prošlosti, a što je najgore, šta i dan danas prolaze u mnogim dijelovima svijeta, meni ni dan danas neće biti zamislivo u potpunosti.

Ja sam četvrto dijete u porodici prosvjetnih radnika. Četvrto ŽENSKO dijete. Nas četiri imamo 6 diploma visokoškolskog obrazovanja. Negdje na drugom kraju svijeta živi neka druga Rahima koja ima sestre i nema brata. Možda će morati postati Rahim, a ja ne mogu ništa učiniti da to promijenim. Rahima nije samo prošlost, nego i sadašnjost. Da je Rahima rođena u mojoj porodici, sve bi bilo drugačije.

Biser koji je slomio školjku je fenomenalna knjiga. Na korici piše “Potresna pripovijest o ušutkanim životima”, potvrdit ću da je potresna, ali zaista o životima Rahime i Šakibe morate saznati više! Možete je kupiti na stranici Laguna: LINK za 23,10 KM (BiH), 1199,00 dinara (Srbija) i 10,80 eura (Crna Gora).

Ako imate pitanje vezano za knjigu ili želite podijeliti svoje mišljenje, možete mi pisati na: merima@unekomdrugomzivotu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.