Recenzija: Čekam te – Kate Eberlen

Zamislite knjigu u kojoj se glavni likovi upoznaju tek na 420. stranici. Da li biste je čitali? Ja jesam! Definitivno jedna od najdražih knjiga – ne samo ove godine, nego najdražih knjiga ikada je Čekam te koju je napisala autorica Kate Eberlen. Iznenadilo me što na Goodreadsu ima ocjenu 3.75, a mene je toliko dojmila. Prenijet ću vam recenziju Sofi Kinsele, možda vas ona dodatno inspiriše da pročitate knjigu (naravno, pored moje recenzije :D)

“Ako su nekada dvoje bili jedno drugome ‘suđeni’, to su onda Tes i Gas. Ovo je izuzetno duhovita, dirljiva i podsticajna priča o dva života koja se kroz niz godina ukrštaju, neprestano se za dlaku mimoilazeći… Nisam mogla da je ispustim iz ruku.”

Sofi Kinsela

Ako vam se čini teško zamisliti da čitate knjigu i čekate tu četristo i neku stranicu, zamislite kako je bilo glavnim likovima čekati pola života da se upoznaju? Tess i Guss imaju mnogo poveznica, ali jednostavno nije bilo pravo vrijeme da se upoznaju ranije. Prvi susret se desio u Italiji, na odmoru na kojem je Tess došla sa svojom najboljom prijateljicom prije nego joj se život preokrenuo za 180 stepeni, a Guss sa svojim roditeljima, nakon već proživljene tragedije.

“Obrnuvši se, trgla sam se jer sam ugledala krakatog momka, otprilike mog vršnjaka, kako stoji kraj kutije na zidu gdje je mogao da se ubaci novčić da bi se upalila svjetla. Vlažne smeđe kose zabačene sa lica, bio je još neprikladnije odjeven nego ja, u šorcu, majici bez rukava i patikama. Naišao je jedan trenutak kad smo se mogli osmijehnuti jedno drugome, čak nešto i reći, ali promašili smo ga jer smo oboje nesigurno preusmjerili pažnju na ogromnu kupolu od zlatnog mozaika, a svjetlo se opet ugasilo uz glasan štropot, jednako odlučno i neočekivano kao što se i upalilo.”

Kate Eberlen – Čekam te, str. 11/12

Kao što piše na posljednjoj stranici knjige “U narednih 16 godina život i ljubav upućivaće im veoma različite izazove. Razdvojeni sudbinom, njih dvoje nikako i nikad neće moći da se upoznaju kako treba… ili možda hoće?” E pa naravno da hoće, ne bi to bila ljubavna knjiga da se ne upoznaju (mada da vam pravo kažem i pvih 420 stranica čekanja nije baš tipično za ljubavne knjige). Njihov susret se desio na koncertu, ali opet nije rezultirao ničim.

“Smrklo se a da nisam to istinski ni primijetio, a kada je grupa zasvirala “Miss You”, sa treperavih LED ekrana zatreperili su džinovski bijeli leptiri, stvarajući iluziju da lebde nad gomilom, na trenutke obasjavajući pojedinačna lica.

Na oko šest ljudi od mene, primijetio sam neku visoku ženu kako prati kratkovjeki srebrenobijeli privid dok lebdi oko njene glave, lica nevino oduševljenog kao u djeteta koje pilji u cirkuske akrobate na trapezu, a usne su joj sinhronizovano pratile riječi pjesme. Gotovo kao da je osjetila da je posmatram, oči su nam se susrele, usta su prestala da joj se miču i vrijeme se zaustavilo. Tad je leptir odletio i lice joj se opet stopilo s tamom.

Osjećaj deža vija bio je toliko jak, a taj trenutak prepoznavanja tako grčevito kratak da nisam mogao da odredim da li je to neka žena koju sam nekad upoznao ili pak neka slavna ličnost. Zaslijepljene erupcijama pirotehnike koja je sukljala sa bine, moje oči su je uzaludno tražile u gomili naroda.

Kate Eberlen – Čekam te, str. 420

Ne kažu džaba treća sreća! 😀 Prijatelji su im poklonili putovanje u Firencu obzirom da su je oboje ponovo željeli posjetiti. Nalaze se na istom mjestu, ali to ni ne znaju. Tu se dešava finalni susret koji će preokrenuti ostatak njihovih života.

“Dižem pogled. To je ona. To je ona!”

Kate Eberlen – Čekam te, str. 436

Treba uvijek vjerovati svom srcu. I jedno i drugu su imali nenormalan poriv da se vrate u Firencu. Moja romantična duša misli da je to zato što ih je nešto vuklo na mjesto gdje su prvi put upoznali svoju srodnu dušu. Imali su baš teške živote i drago mi je što su se na kraju i pronašli. Nisam htjela detaljisati oko dešavanja u njihovim životima, ali samo ću reći da je tu bilo mnogo problema i da su baš bili potrebni jedno drugom. Sve je lakše kada je pored tebe neko koga voliš i ko voli tebe. Nažalost, preživljavali su sami sve što im se dešavalo, ali na kraju su ipak uspjeli pronaći jedno drugo. 🙂

Knjigu “Čekam te” možete kupiti na stranici Laguna: LINK za 23,10 KM (BiH), 1199,00 dinara (Srbija) i 10,80 eura (Crna Gora).

Do narednog čitanja…

vaša: @unekomdrugomzivotu 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.